ammoniakrisico

   

Ongeval met gevaarlijke stoffen

Bij ongevallen met gevaarlijke stoffen gaat het om een groot ongeluk op een bedrijfsterrein. Er zijn veel bedrijven met gevaarlijke stoffen die zo’n risico vormen. Het risico kan voor een groot of een klein gebied in de omgeving bestaan. Bedrijven met een risico voor een heel klein gebied staan niet op de risicokaart.
Wat de gevolgen zijn hangt mede af van welke stof bij het ongeval is betrokken.

Gevaarlijke stoffen

Er zijn verschillende soorten gevaarlijke stoffen. Het voert te ver om deze hier allemaal te vermelden. Een stof is een gevaarlijke stof wanneer deze giftig, brandbaar of explosief is, of een combinatie van deze eigenschappen heeft.


Alles wat je wil weten over opslag , verlading en veiligheidsmaatregelen. klik op onderstaande link

 

http://www.pgs-richtlijnen.nl/actueel/pgs-12/


 Ammoniak (NH3) wordt gebruikt in koelinstallaties van bijvoorbeeld grote veilingen en ijsbanen, en bij grote (distributie)bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie. Deze bedrijven staan op de risicokaart. Ammoniak is niet hetzelfde als het schoonmaakmiddel ammonia; dit is water waarin ammoniak is opgelost.

 

 http://risicokaart.nl/

Wat is het gevaar

 

Ammoniak is een kleurloos giftig gas met een uitgesproken prikkelende geur. Het is erg irriterend voor ogen, huid en slijmvliezen. Wie lang een hoge concentratie inademt, kan blijvende schade aan de longen oplopen of zelfs overlijden.
Het gevaar ontstaat als een koelinstallatie lek is en er een giftige ammoniakwolk ontstaat die naar buiten komt. Het weer is van grote invloed op de verspreiding van die wolk. Ammoniak lost op in water, dus wanneer het regent verdwijnt de ammoniak in de grond. Bij harde wind verwaait het gas sneller dan wanneer het windstil is.

 

 

Welke veiligheidmaatregelen zijn er

 

De overheid stelt veiligheidseisen aan de koelinstallaties, o.a. bij het verlenen van vergunningen. De bedrijven zelf zijn verantwoordelijk voor de veiligheid ter plekke. Bedrijven met een zeer grote koelinstallatie moeten een eigen bedrijfsnoodplan hebben. Daarin staat wat te doen bij een ongeval met ammoniak. In ammoniakkoelinstallaties zelf zitten verschillende voorgeschreven veiligheidsvoorzieningen.
De provincie of de gemeente geeft de vergunningen af en controleert ook of de bedrijven zich aan de gestelde eisen houden. De hulpdiensten (zoals brandweer, ambulance, politie) oefenen regelmatig hoe te handelen bij een ongeval met ammoniak. 

 

 

Wat kunt u zelf doen?

Voor een ramp met ammoniak geldt dat u binnen meestal veiliger bent dan buiten. Als er gevaar is voor de omgeving zal de sirene gaan loeien.
  • Als u in de buurt van het ongeval bent:
    Ga niet naar het ongeval toe.
  • Ga direct schuilen in een woning of ander gebouw.
  • Neem kinderen en mensen die moeilijk zelf kunnen vluchten zo snel mogelijk mee.
  • Volg de instructies van de hulpdiensten (politie of brandweer); zij zullen u waarschuwen met sirene, geluidswagens, sms-alert of via de rampenzender.
  • Doe ramen en deuren dicht en leg natte doeken voor de kieren.
  • Sluit alle ventilatiekanalen af: afzuigkap, muur- en toiletroosters, ontluchtingskoker en de mechanische ventilatie (of in de laagste stand).
  • Ga naar een kamer midden in het huis/het gebouw waar het gas niet makkelijk kan komen; krijgt u binnen toch last van het gas, zet dan de douche aan en ga eronder staan.
Als u niet naar binnen kunt:
  • Ga dan snel weg van de plaats waar u ammoniak ruikt.
  • Neem kinderen en mensen die moeilijk zelf kunnen vluchten zo snel mogelijk mee.
  • Loop (rijd) dwars op de wind  en houd een (het liefst natte) doek voor uw mond en neus als bescherming.
 

Maak jouw eigen website met JouwWeb