vergiftiging

Vergiftigingen

 

Bij het innemen van een giftige stof is niet iedere behandeling hetzelfde. Afhankelijk van het soort gif, zal de patiënt moeten braken of juist het gif moeten verdunnen. Lees dit artikel aandachtig door en print de lijst eventueel uit.

                                                                  

Wat is een vergiftiging

Een vergiftiging of intoxicatie is een aantasting van organen door een giftige stof. Er ontstaan hierdoor stoornissen in de functies van de organen. Bij kinderen komen vergiftigingen vaker voor dan bij volwassenen. Vergiftigingen kunnen door het inademen van giftige dampen of het innemen van giftige stoffen, maar ook via de huid kunnen giftige stoffen binnen komen. Soms zijn er direct symptomen, soms pas na jaren.

 

Hoeveelheid

De hoeveelheid giftige stof die iemand kan verdragen hangt van de persoon zelf af: de een kan meer hebben dan de ander. Zwangere vrouwen zijn extra gevoelig, ook vanwege de ongeboren baby. Giftige stoffen bereiken de baby makkelijk en richten daar schade aan. Door gewenning kan een ongevoeligheid optreden voor giftige stoffen. Soms zijn mensen juist overgevoelige voor bepaalde stoffen die normaal niet ernstig giftig zijn, zoals morfine. Voor deze mensen kan morfine juist dodelijk zijn.

Voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, daarom is het belangrijk om giftige stoffen buiten bereik van kinderhandjes te houden. Geneesmiddelen behoren achter slot en grendel, op keukenkastjes hoort een slot of kinderslot te zitten. Geen gevaarlijke stoffen zoals terpentine in een lege limonadefles gieten. Leg alles hoog weg, buiten bereik van kinderen.

Eerste hulp

In de meeste gevallen is water drinken met Norit de beste methode, soms ook braken. Maar dat hangt er weer vanaf of het geen etsende gifstof is (bijtende stof). Bel in ieder geval direct de arts of 112, bewaar het etiket of de verpakking van de gifstof. Een lijstje van de meest voorkomende giftige stoffen

Afwasmiddelen (hand) en allesreiniger: Niet laten braken, koffieroom of boter geven om schuimen te voorkomen.

Afwasmiddelen (machine): niet laten braken, water laten drinken.

Azijn: Niet laten braken, water laten drinken

Bestrijdingsmiddelen: Laten braken, water laten drinken, Norit toedienen.

Bleekwater: Niet laten braken, water laten drinken

Buxusstruik: Laten braken, water laten drinken, norit toedienen.

Chloorwater: Niet laten braken, water laten drinken.

Citronella olie: Niet laten braken, vloeibare paraffine ingeven.

Dettol: Niet laten braken, Norit toedienen, water laten drinken

Eik, Hulst: Laten braken, water laten drinken, Norit toedienen.

beuk, Rododendron en verwanten, sparren: Laten braken, water laten drinken, Norit toedienen.

Kerstboom, Mistletoe: Laten braken, water laten drinken, Norit toedienen

Kwik: Laten braken, water laten drinken.

Luchtverfrisser: Laten braken, water laten drinken, Norit toedienen.

Muizengif, rattenverdelgers: Laten braken, water laten drinken Norit toedienen.

Plantenmest: Niet laten braken, water laten drinken.

Ruitenreiniger: Niet laten braken, water laten drinken

 WC-blokken: Laten braken, water laten drinken, Norit toedienen.

 WC-reinigers: Niet laten braken, water laten drinken.

Zoutzuur of andere zuren: Niet laten braken, water laten drinken, melk of andere soda-oplossing laten drinken.

Wasbenzine, terpentine, thinner: Niet laten braken, vloeibare paraffine ingeven.

Antivries: Laten braken, Norit toedienen.

 

Vergiftiging via de mond

Bij een vergiftiging via de mond denken we vaak aan kleine kinderen, maar volwassenen lopen bijna evenveel risico als kinderen om via de mond vergiftigd te raken. Hoe vaak word een gif niet in een verkeerde fles bewaard. Om een goede eerste hulp te verlenen moeten we eerst weten om wat voor soort vergiftiging het gaat. Is het een bijtende stof of niet? Is het petroleumproduct of niet. Is het niet bijtend gif? Dit kan het beste nagegaan worden om het het slachtoffer te vragen of in de omgeving rond te kijkgen. Ziet u het product liggen, kijk dan op de verpakking wat je moet doen bij inname. Bij een bijtend gif zie je bijna altijd blaren en/of beschadigingen op de lippen of in de mond.

 

Vergiftiging via de huid

Ook bij vergiftiging via de huid kunnen we het gif weer in twee groepen indelen:

  • stoffen die een schadelijk effect hebben op de huid
  • stoffen die door de huid heendringen en in het lichaam worden opgenomen.

De behandeling is in beide gevallen gelijk. Breng het slachtoffer zo snel mogelijk naar een kraan of nooddouche. Zet het slachtoffer met kleren aan onder de douche., direct met dat hij onder de douche staat moet hij de besmette kleren uittrekken. Deze kleren in een zak doen, ze zijn later voor onderzoek misschien nog nodig. De huid moet tenminste 30 minuten worden gespoeld met stromend lauw leidingwater. Als er na 30 minuten nog geen deskundige hulp is dekt u de chemische brandwonden af en zorg dat het slachtoffer naar een arts of ziekenhuis komt.

Vergiftiging via de ademhaling

Bij vergiftiging door dampen en gassen is het van groot belang om eerst voor je eigen veiligheid te zorgen. Veel gassen en dampen ruik je niet of ze ruiken zelfs prettig. Vertouwd u het niet, doe dan niets. Bel de brandweer. Zij hebben materialen en uitrusting voor dit soort ongevallen. Kunt u het slachtoffer op een veilige plaats krijgen of komt het slachtoffer zelf al naar je toe, zorg dan in eerste instantie dat hij frisse lucht krijgt. Laat hierbij het slachtoffer in een houding zitten die hij zelf prettig en fijn vindt. Iemand die mogelijk gitige gassen of dampen heeft ingeademd moet altijd door een arts worden gezien. Sommige giftige stoffen werken pas na enkele uren.
Moet u toch iemand beademen, zorg dan dat u geen lucht binnenkrijgt wat het slachtoffer uitademt. De kans is groot dat deze lucht nog giftige gassen of dampen bevat.

 

Een situatie is levensbedreigend als:

  • de patiënt niet ademt
  • een kreunende ademhaling heeft
  • suf of bewusteloos is
  • bleek of grauw ziet, klam en koud heeft
  • zweet of neiging tot flauwvallen heeft
  • stuipen heeft

 

Hierbij zijn de vitale functies in gevaar, de huisarts moet meteen gewaarschuwd worden en eventueel tegelijkertijd een ambulance geregeld worden.

 

Een situatie heeft spoed wanneer er:

  • de patiënt kortademig is
  • verward is
  • slikproblemen heeft
  • kind jonger dan een jaar en halve sigaret of meer heeft gegeten
  • kinder ouder dan een jaar en meer dan één sigaret
  • overdosis geneesmiddelen

 

ier bestaat er een reële kans dat de patiënt op korte termijn verslechterd. De huisarts moet meteen gewaarschuwd worden en moet de patiënt zo snel mogelijk zien. ( binnen een uur)

De situaite is dringend als:

  • er aardoliedistilaten zijn ingenomen ( terpetine, wasbenzine, lampolie, petrolium ed) het is hier belangrijk om de patiënt niet te laten braken. Geef twee desertlepels volle melk, room, koffiemelk of plantaardige olie.


De patient moet binnen enkele uren nagekeken worden door een huisarts

 

 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb